1999 Depreminde Hasar Görmeyen Kasabanın Hikayesi
1999 depreminin merkez üssü Gölcük’e sadece 21 km uzaklıkta olan Tavşancıl Belediyesi’nin belediye başkanını anlatacağız. Kurallara uyarak ve kimseye taviz vermeyerek binlerce hayatın kurtarılabileceğini bize gösteriyor. Salih Günü adlı eski belediye başkanı; kalitesiz malları daha ucuz olduğu için kullanan müteahhitlere, sırf kendisi ile birebir siyasi görüş paylaştığı için. yanlış kişilere kira imkanı sağlayan milletvekilleri ve yöneticiler.Örnek olmalıydı.
Karşımızdaki görüntü hangi siyasi parti olursa olsun bu konuyla ilgili. tamamen batırdık bize gösteriyor. Peki 2022 yılında hayatını kaybeden eski Tavşancıl Belediye Başkanı Salih Gün, depremin göbeğinde kalan Tavşancıl’ı bu felaketten korumak için ne yaptı?
Salih Gün’ün aslında tek yaptığı bilim insanlarına güvenmekti.
1999 yılında ülkemiz büyük bir şok yaşadı. Bu deprem, merkezi Gölet 7.4 büyüklüğünde sarsıntı oldu. Binlerce bina yıkıldı, mahallelerin bugün olduğu gibi yıkıldığını gördük. Ancak bu bölgenin merkezinde sayılabilecek Tavşancıl Belediyesi’nde hafif hasarlı tek bir binaya rastlanmadı.
1987 yılında ilçe belediyesi olan Tavşancıl’ın başına 1989 yılında Salih Gün geçti.
Salih Gün’ün belediye başkanlığı döneminde attığı ilk adımlar depreme karşı attığı adımlar oldu. Başkan olduktan sonra Kocaeli Üniversitesi’nde bilim adamlarına döndü. Bilim insanları Tavşancıl için hazırlık yaptı. zemin etüt raporundaBuranın deprem riskli bölge olduğuna karar verdiler.
Bu bölge gerçekten Kuzey Anadolu Fay Hattı Yukarıda bir bölgeydi. Bu nedenle üzerinde yapılacak binalar çok yüksek olmamalı ve makul kurallara uygun olmalıdır.
Gün, bilim insanlarının sunduğu rapor ışığında imar planı hazırladı.
Gün’ün hazırladığı imar planında en önemli konu kat sınırlamasıydı. Rapor, bu bölgedeki yüksek binaların çökme tehlikesinin daha fazla olduğunu gösterdi. Öyleyse Binalar 3 kattan yüksek olmamalıdır. Bu karar nedeniyle Tavşancıl halkının çoğu Gün’e itiraz etti. En yakın arkadaşları bile bu karara gücendi.
Ancak Gün, babasının fazladan bir kata çıkmasına bile izin vermez. ” Burası deprem bölgesi baba, kesinlikle değil.”(Salih Gün’ün kızı Nida Gün Dönmez’in BBC’ye yaptığı açıklamadan)
Deprem koca bir bölgeyi yerle bir ederken Tavşancıl’a bir şey olmadı.
olsa da geçmişten günümüze Tavşancıl’da bazıları tarafından hâlâ eleştiriliyorrağmen Bölgede 1999 depreminde hiçbir bina hasar görmemiştir. Bu katı ve kuralcı politikası sayesinde binlerce insanın hayatını kurtaran Gün, kızı Nida Gün Dönmez’in ifadelerine göre her zaman “İnsan kaybetmektense oy kaybetmeyi tercih ederim” diyor. cümlesini kuruyordu. Bu cümlenin anlamı özellikle bugünlerde çok daha derinden hissediliyor.
Editör notu:
Her istediğimizi yapıp oy toplamaya çalışan yöneticiler yerine bilimsel araştırmaların ışığında doğru olanı yapıyorlar. Salih Gün gibi yöneticilere, belediye başkanlarına, valilere ihtiyacımız var. Bir müteahhidin sağlam olmayan bir bina yapması aslında yöneticilerin yeterli denetimi yapmamasından kaynaklanmaktadır. İşin özüne baktığımızda müteahhitlerin yaptığı binaları denetleyecek kişiler yine devlet yöneticileridir.
İnşallah olabildiğince çok insanı ve hayvan dostlarımızı Kahramanmaraş depreminin enkazından kurtarabiliriz. Bir sonraki için de Daha bilinçli adımlar atmak dileğiyle.
BBC Türkçe’nin konuyla ilgili görüşü: